Bodegas San Francisco Javier ligger i Jerez i Andalusien, og ligner stort set ikke andet end en gammel faldefærdig bygning, men indeholder et lille tiljublet solerasystem, der blev købt af danske Peter Sisseck fra og Carlos del Rio-familien i 2017 med henblik på at videreføre solera'en og lave en tør fino i verdensklasse.

Det skulle være en Fino Sherry 

Danske Peter Sisseck, der er verdensberømt for især sine vine fra Dominio de Pingus i Ribera del Duero, leder altid efter det næste spændende projekt, der kan ende ud i vine af eksemplarisk kvalitet.

Sisseck har længe været fast besluttet på at producere en spansk hvidvin af høj kvalitet, og han er endelig kommet til den konklusion, at hvis det skal lykkes, så skal det være en sherry og helst en fino, som er den blegeste og fineste sherrytype samt mest alsidige, men også mest splittende og knogletørre af alle vinstile.

Peter Sisseck besøgte allerede Jerez i 1993, og igen i 2000 sammen med kultvinmageren Alvaro Palacios fra Priorat og Carlos del Rio González-Gordon fra Hacienda Monesterio i Ribera del Duero, hvor de var alle tre var enige om, at her skulle der laves vine.

Det var dog først i 2016, da Carlos del Rio’s søn af samme navn kom hjem fra Chile, og opfordrede sin far og Peter Sisseck til at gå i gang med projektet. I 2017 besluttede Peter Sisseck sig så sammen med Carlos del Rio Jr. og Sr. at gøre drømmen til virkelighed, og de begyndte at besøge masser af vingårde og især vinmarker i regionen, da det stod klart, at det nye projekt skulle fokusere på vinmarkerne.

De bedste pagos

De købte først den nærmest ruinagtige Bodega San Francisco Javier og dets lille Solera system i sherryens hjemby Jerez de la Fronterra, som siden 2006 havde leveret vinen til den meget hyldede Fino Camborio fra Bodegas Juan Piñero.

Derefter købte de i alt 10 hektar af nogle af de bedste pagos (parceller). 8 hektar på Viña Los Corrales med druesorten Palomino Fino fra 25 til 40 år gamle vinstokke og 2 hektar på Viña La Crux de Macharnudo. Begge ejet af Bodegas y Viñedos Balbaínas og beliggende mellem Jerez de la Frontera og Sanlucar de Barrameda på den hvide kalkholdige og vigtige jord med direkte indflydelse fra Atlanterhavet og kun 90 meter over havets overflade, fordi regionen er flad og lavtliggende.

Produktionen og blandingen

Hele produktionen drejer sig kun om deres i alt 444 eksklusivt og økologisk lagerede botas (sherryfade), hvoraf 150 af dem udgør den egentlige solera, og resten den såkaldte criadera, hvor de unge vine bliver forberedt på den progressive efterfyldning af solerasystemet, når der bliver tappet i den anden ende.

Blandingen har en gennemsnitsalder på ni år, og da Peter Sisseck kun har fyldt vin på den ene ende af Soleraen i fem år, må deres fino delvis stadig krediteres den tidligere vinmager Ramiro Ibáñez, der med stor omhu passede den lille Solera for Bodegas Juan Piñero frem til salget. Først efter 10 år vil vi kunne se og smage de sande og udelukkende Sisseck vine fra soleraen.

Et ungt projekt, der lover godt

Til at begynde med er fokus mest på deres Fino Viña Corrales Pago Balbaína, som vil blive tappet hvert forår, hvor floren (gæren) er mest aktiv. Derefter vil der med tiden også komme en anden fino, som vil hedde Viña La Crux Pago Macharnudo efter deres anden pago.

Derudover er det hele et meget ungt projekt, men meget tyder på, at det er et godt fremtidstegn for hele Sherry-regionen, at en af ​​Spaniens uden tvivl mest berømte producenter har investeret i regionen, hvorom Peter Sisseck selv er blevet citeret for at sige, at han mener, at netop denne region er det mest spændende vinområde i verden, hvor der laves nogle af de bedste og fineste vine i Spanien.

 

Område: Jerez de la Fronterra, Jerez-Xérès Sherry​


Dyrkningsmetode: Økologiske & biodynamiske principper


Druesorter: Palomino Fino


Areal: 10 hektar


Ikon: Fino Viña Corrales Pago Balbaína

Artikler

Rapporter